Για να εξοικονομήσετε νερό μπορείτε να:

 1. Ψάξτε για διαρροές στην τουαλέτα σας ρίχνοντας χρώμα τροφίμων στη δεξαμενή της τουαλέτας σας. Εάν ο χρωματισμός φτάσει στην λεκάνη, μπορεί να έχετε διαρροή που καταναλώνει δεκάδες λίτρα νερού κάθε μέρα.
 2. Ελαττώστε τον χρόνο που κάνετε ντους. Πέντε έως δέκα λίτρα νερού χρησιμοποιούνται κάθε λεπτό κατά τη διάρκεια ενός τυπικού ντους.
 3. Κλείστε το νερό ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας. Πριν το βούρτσισμα, βρέξτε την οδοντόβουρτσά σας και γεμίστε ένα ποτήρι με νερό για να ξεπλύνετε το στόμα σας.
 4. Κλείστε το νερό κατά το ξύρισμα. Γεμίστε το κάτω μέρος του νεροχύτη σε λίγα εκατοστά με ζεστό νερό για να ξεπλύνετε το ξυραφάκι σας.
 5. Χρησιμοποιήστε το πλυντήριο πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτο. Λειτουργώντας το πλυντήριο πιάτων σας λιγότερο συχνά εξοικονομείτε νερό και χρήματα.
 6. Μην αφήνετε τη βρύση να τρέχει ενώ καθαρίζετε τα λαχανικά. Ξεπλύνετε τα λαχανικά σας σε ένα μπολ γεμάτο καθαρό νερό. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νερό για να ποτίσετε τα φυτά σας.
 7. Αποθηκεύστε ένα μπουκάλι με πόσιμο νερό στο ψυγείο. Αυτό αντιμετωπίζει τη σπάταλη πρακτική του να τρέχει νερό βρύσης έως ότου κρυώσει το νερό.
 8. Ποτίστε το γκαζόν σας μόνο όταν το χρειάζεται. Πατήστε στο γρασίδι. Αν επιστρέφει στην αρχική του θέση όταν μετακινείτε το πόδι σας, δεν χρειάζεται νερό.
 9. Χρησιμοποιήστε μια σκούπα για να καθαρίσετε δρόμους, πεζοδρόμια και σκαλοπάτια. Η χρήση λάστιχου σπαταλά εκατοντάδες λίτρα νερού.
 10. Το πλύσιμο ενός γεμάτου πλυντηρίου ρούχων καταναλώνει λιγότερο νερό και ενέργεια από 2 μισογεμάτα.
 11. Εξοικονομήστε νερό, χρήματα και ενέργεια, βράζοντας μόνο όσα λίτρα νερού χρειάζεστε.
 12. Βράστε το φαγητό σας και τα λαχανικά στον ατμό για να μειώσετε τη χρήση νερού και να διατηρήσετε περισσότερα από τα φυσικά θρεπτικά τους συστατικά.
 13. Μην χρησιμοποιείτε τρεχούμενο νερό για να ξεπαγώσετε τα τρόφιμα. Για την εξοικονόμηση νερού και την ασφάλεια τροφίμων, ξεπαγώστε τα τρόφιμα στο ψυγείο.
 14. Ξαναχρησιμοποιήστε το νερό που έχει απομείνει από μαγειρεμένα ή στον ατμό φαγητά για να φτιάξετε μια θρεπτική σούπα. Έτσι εξοικονομείτε έως οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα.
 15. Επιλέξτε το κατάλληλο μέγεθος σκεύους για μαγείρεμα. Τα μεγάλα σκεύη απαιτούν περισσότερο νερό μαγειρέματος από όσο χρειάζεται.
 16. Το πλύσιμο των σκούρων ρούχων σε κρύο νερό εξοικονομεί νερό και ενέργεια και βοηθά τα ρούχα σας να διατηρήσουν το χρώμα τους.
 17. Ελέγξτε τις βρύσες και τις κεφαλές ντους σας για διαρροές. Μια σταγόνα κάθε δευτερόλεπτο ισούται με έως και δεκαοχτώ λίτρα την ημέρα!
 18. Εγκαταστήστε μια τουαλέτα διπλής ροής. Οι τουαλέτες με διπλή ροή μπορούν να εξοικονομήσουν 35.000 λίτρα νερού το χρόνο για μια τετραμελή οικογένεια!
 19. Φυτέψτε την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν οι απαιτήσεις σε πότισμα είναι μικρότερες.
 20. Πλένετε τα κατοικίδιά σας σε εξωτερικούς χώρους, σε χώρο του γκαζόν σας που χρειάζεται νερό.
 21. Θέστε στόχους εξοικονόμησης νερού στα παιδιά σας και επιβραβεύστε τα κατά την επίτευξη των στόχων.
 22. Βουρτσίστε τα πιάτα αντί να τα ξεπλύνετε πριν το πλύσιμο.
 23. Πλύνετε το αυτοκίνητό σας σε επαγγελματικά πλυντήρια αυτοκινήτων που ανακυκλώνουν νερό.
 24. Αν σας πέσουν κατά λάθος παγάκια, μην τα πετάξετε. Ρίξτε τα σε ένα φυτό.
 25. Μην χρησιμοποιείτε την τουαλέτα ως καλάθι αχρήστων ή τασάκι. Με κάθε χαρτομάντιλο ή αποτσίγαρο που ξεπλένετε, καταναλώνονται πολλά λίτρα νερού.